Jezgrasto voće nam dokazuje da dobre stvari dolaze u malim pakovanjima. Ovi plodovi su puni masti koje su dobre za naše srce, vitamina i minerala.. Predstavljaju sjajnu užinu, a mogu se kombinovati sa voćem, žitaricama ili grickati samostalno.
Badem
U sebi sadrži vitamine A, C, D, K i vitamine B grupe, a od minerala kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, selen ...
Badem potiče iz Persije, odakle se još pre nove ere proširio u Siriju i Grčku, a njegovo
antičko poreklo dokazuje se i njegovim spominjanjem u Bibliji.
Koristi se u poslastičarstvu za izradu različitih torti, kolača, sladoleda, kao i u
konditorskoj industriji u čokoladama, kremovima i drugim slatkišima.
Svoju primenu je našao i u slanim jelima kao prilog uz piletinu ili ribu kao i dodatak u
salatama. Badem je omiljena grickalica, kako sirov tako i pečen
Indijski orah
Indijski orah je odličan izbor za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, jer sadrži velik broj nezasićenih masnih kiselina ...
Najveću zaslugu svakako ima oleinska kiselina koja je u prisutna (čak 75 posto) u pomenutim nezaćenim mastima. Oleinsku kiselinom obiluje i maslinovo ulje, koje se isto tako preporučuje srčanim bolesnicima. Ista kiselina je odlična za prevenciju šećerne bolesti, te se svakako preporučuje i dijabetičarima. Ona pomaže kod snižavanja triglicerida u krvi. Na taj način nas štiti od komplikacija do koje nas mogu dovesti visoki nivoi šećera i holesterola. Indijski orašćić smanjuje rizike za nastanak dijabetesa tipa 2
Lesnik
Lešnik je veoma bogat vitaminom C i E, i folnom kiselinom kao i bakrom magnezijumom, kalijumom, manganaom, fosforom i gvožđem ...
Lešnik dolazi iz Male Azije, pa se odatle širi do južnog dela Mediterana, od Grčke do Italije, Francuske i Španije. Osim u raznim kremama, kolačima i tortama, lešnici se mogu koristiti i u supama, nadevima, testeninama, sladoledima, umacima Jezgro lešnika koristi se kao osnovna sirovina za izradu kremova, a ima i izvanrednu aromu sa mirisom kakaa, pa je lešnik jednostavno neizbežan u čokoladama i drugim poslasticama. Može se konzumirati sirov, pečen ili osušen
Orah
Orasi su bogati proteinima, dijetalnim vlaknima kao i kalijumom, kalcijumom, natrijumom, gvožđem, fosforom i magnezijumom, a od vitamina ...
dominiraju vitamini grupe B, vitamin C i E. Smatra se da orah potiče iz Azije, a odatle se preko Mediterana proširio po čitavom svetu. To je jedna od najstarijih hranljivih namirnica koja se danas uzgaja gotovo u svakoj zemlji sveta. Orasi se koriste sirovi ili pečeni, u brojnim poslasticama, a njegov specifičan ukus čini ga odličnim dodatkom slatkim i slanim jelima, ali i salatama.
Pistaci
Prema arheološkim nalazima pistać se uzgajao još pre 9.000 godina, Izuzetno je bogat kalijumom, kalcijumom, fosforom ...
magnazijumom kao i vitaminima A, C, E i folatima. Pistać potiče iz jugozapadne Azije, odakle se raširio po celom svetu. Obično se konzumira u svežem stanju, a često se koristi i u industriji proizvodnje čokolada, sladoleda i drugih slatkiša. Koristi se i za pripremu netradicionalnih jela i neobičnih kombinacija ukusa. Pistać obogaćuje ukus piletine, svinjetine, pačetine i krem-supa. U mlevenom obliku se dodaje u torte, kolače, kremove i jela od mesa.
Pinjoli
Pinjoli su semenke šišarki bora roda Pinus, ubrajamo ih u koštunjavo voće, a hiljadama godina koriste se u ishrani širom sveta. Od vitamina pinjoli su bogati ...
vitaminima A, C, D, E, a od minerala gvožđem, magnezijumom, fosforom, cinkom i selenom. Kao začin se dodaju omletima, jelima od ribe i mesa, posebno divljači kao i različitim slatkišima. Mogu se jesti sirovi ili lagano prepečeni, slani ili neslani kao i kikiriki. Idealan su začin za različite salate i sosove i neophodni za poznati preliv "pesto"
Kikiriki
Kikiriki potiče iz Južne Amerike, Meksika i Centralne Amerike Bogat je kalijumom ...
magnezijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom, natrijumom, gvožđem i cinkom. Vrlo je kaloričan, a u sebi sadrži dosta vitamina B3, folata i vitamina E. Uglavnom se jede sirov, pečen, ili pržen slan. Koristi se kao dodatak jelima, u salatama ili kolačima, kao i u konditorskoj industriji.
Pirinac
Pirinač je bogat skrobom, a siromašan proteinima i mastima. Bogat je i mineralima, posebno ...
fosforom i kalijumom, a sadrži i magnezijum, kalcijum, gvožđe, bakar, cink i druge minerare. Od vitamina najviše ima vitamina E, posebno u klici, i skoro sve vitamine B grupe u omotaču.