Pečurke su se koristile u ishrani još u doba Vavilonaca i starih Egipćana. Takođe, koristili su ih pre nekoliko vekova u Kini i Japanu, i to ne samo u ishrani, nego i zbog lekovitosti pojedinih vrsta. Stari filozofi su nazivali jela spremljena od pečuraka carskom hranom ili hranom bogova.
Vrganj
U ponudi po klasama: celi, picolo, kocka, kape, laminat, suvi ...
Vrganj "kralj gljiva" je jedna od najkvalitetnijih i vrlo ukusnih pečurki. U sebi sadrži znatne količine vitamina B1, B2, C i D, dijetalnih vlakana, kao i mineralnih materija (kalijum, gvožđe, cink, kalcijum) Sjajan je za spremanje raznih specijaliteta. Njegov orašasti ukus se odlično prilagođava raznim jelima. Nema sosa u koji se ne bi uklopio vrganj, bilo da se priprema za jela sa mesom ili ribom. Savršen je dodatka mnogim jelima: pečen, pržen, dinstan, u supama, pasti, rižotu ili uz divljač.
Lisicarka
U ponudi po klasama: zamrznuta cela, suva
Lisičarka je delikatesna
...
pečurka, može se konzumirati i u sasvim sirovom stanju. Meso Lisičarke je čvrsto, belo, miriše najčešće na kajsije, ali i na biber. Lisičrka poseduje izuzetna lekovita svojstva, zbog kojih se sve više ceni. Lisičarka je bogata vitaminima A, B, C i D2. Lisičarka nije previše ljuta, pogodna je za marinade, gulaše, čorbe, odlično se kombinuje sa jajima. Lisičarka jeodlična i sirova kao salata uz dodatak malo soli i maslinovog ulja.
Jajcara
U ponudi po klasama: cela
Jajčara je najlepša i jedna od najukusnijih
...
vrsta gljiva. Opravdano je svoje ime caesarea – carska dobila od starih Rimljana. Prebogata je mineralima, vitaminima i proteinima. Ima izuzetno prijatan miris, a pored toga je i veoma ukusna pa se iz tog razloga već vekovima koristi u kulinarstvu. Jajčara se može pripremati na razne načine, a može se konzumirati i sirova uz dodatak maslinovog ulja,limunovog soka I malo soli.
Crna Truba
U ponudi po klasama: suva
Crna truba je jedna od najboljih pečurki
...
izvanrednog ukusa i arome. Crna truba je velika poslastica, a pogotovu je dobra kad se osuši, samelje i upotrebljava u prahu kao začin za čorbe, sosove, pečeno meso i drugo. Suvu crnu trubu pre upotrebe, treba potopiti u mlakoj vodi (ili mleku). Crna truba se može pripremati kao i svake druge pečurke. Crna truba je najbolja u sosu uz testenine.
Smrcak
U ponudi po klasama: suvi, duboko zamrznut
Smrčak je jedna
...
od najboljih pečurki uopšte i jedna od najomiljenijih pečurki kod svih naroda. Celo telo smrčka je šuplje, meso bledo, gradje kao od voska, ali je čvrsto kao hrskavičavo. Smrčak se može pripremati na razne načine kao i druge pečurke. Budući da je smrčak iznutra šupalj može se i puniti. Smrčak je jedinstvenog mirisa koji je umnogostručen kada je suv i tada je najcjenjeniji kao dodatak sosovima, čorbama i svim čudima gastronomije što jelima daje još intenzivniju aromu.
Sampinjoni
U ponudi po klasama: u marinadi
Šampinjoni sadrže
...
vitamine B kompleksa, kao i vitamine C i D. kao i značajne količine kalijuma, fosfora, magnezijuma, natrijuma, cinka, gvožđa i selena. Lako su dostupni, ukusni i jednostavni za pripremu jela. Mogu biti prilog za meso i ribu, a slažu se sa žitaricama, povrćem, maslacem, pavlakom i masti.
Crni tartuf
Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva ...
na svetu. Tartuf je pored izuzetnog mirisa i ukusa, čuven i po svojim lekovitim svojstvima. Tartuf važi za veoma jak afrodizijak. Tartuf vole kraljevi, evropske aristokrate, džet-set, skorojevići... Tartuf su voleli i Egipćani, Grci, Rimljani, pominje ga Plutarh, Ciceron ga naziva sinom zemlje, a Plinije čudom prirode. Kad je u pitanju kulinarstvo, uvaženi gastronomi širom sveta još uvek se ne mogu složiti da li je tartuf namirnica ili začin. U svakom slučaju većina njih tvrdi da ko jednom oseti ovaj karakterističan miris i ukus, vraća mu se ceo život.
Beli tartuf
Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva ...
na svetu. Tartuf je pored izuzetnog mirisa i ukusa, čuven i po svojim lekovitim svojstvima. Tartuf važi za veoma jak afrodizijak. Tartuf vole kraljevi, evropske aristokrate, džet-set, skorojevići... Tartuf su voleli i Egipćani, Grci, Rimljani, pominje ga Plutarh, Ciceron ga naziva sinom zemlje, a Plinije čudom prirode. Kad je u pitanju kulinarstvo, uvaženi gastronomi širom sveta još uvek se ne mogu složiti da li je tartuf namirnica ili začin. U svakom slučaju većina njih tvrdi da ko jednom oseti ovaj karakterističan miris i ukus, vraća mu se ceo život.