Još od Adama i Eve voće je mamilo naša čula svojom bojom, mirisom i ukusom Voće je omiljena hrana zato što je ukusno, slatko, daje energiju i osvežava. Posebno je važno u ljudskoj ishrani zato što sadrži šećer fruktozu, aminokiseline, minerale, vitamine i masne kiseline. Odličan je izvor vitamina C i beta karotina.
Malina
U ponudi po klasama: Duboko zamrznuta, plantažna
Malinu su po legendi
...
otkrili grčki bogovi. Malinu su skupljali i stanovnici Troje, kao i ljudi iz naselja u podnožju planine Ida u vreme Isusa Hrista. Malina je u to vreme korišćena u medicinske svrhe mnogo više nego kao hrana. Malina u sebi sadrži belančevine, biljna vlakna, bioflavonoide vitamine C, E i B glukozu, eterična ulja, organske kiseline (limunsku, salicilnu, elaginsku i jabučnu), pektin, pentozu pentozan, proteine, saharozu, tanine, flavanol, folnu kiselinu, fruktozu... Malina ima izuzetno osvežavajuću aromu. Malina je izvrstan dodatak sladoledima, kremama poput sabayona, crème brûlée, zuppe inglese, moussevima od bele i crne čokolade, panna cotti ili tiramisu kremi.Malina je bogata pektinom, pa je idealne za pripremu džemova, želea i marmelada
Visnja
U ponudi po klasama: Duboko zamrznuta, plantažna
Višnja je poreklom iz Male Azije
...
a pre početka naše ere je preko Grčke I starog Rima stigla i u ostale zemlje Evrope. U sebi sadrži vitamine C i B grupe, ali i gvožđe, kalijum, magnezijum. Koristi se u svežem stanju, ali i za brojne poslastice, sokove, džemove, sladolede, ili sirupe.
Jagoda
U ponudi po klasama: Duboko zamrznuta, plantažna
Jagoda je rod biljaka iz
...
porodice ruža. Jagoda spada među najomiljenije sitno voće, a njeni plodovi dolaze najranije u proleće agoda je bogat izvor fenola - a to je bitan antioksidant kai i vitamina C, vitamina B5 i B6, vitamina K, magnezijuma, mangana, vlakana, i dr Jagode su najomiljenije bobičasto voće na svetu. Jagoda je u doba Rimljana i Grka zbog svog oblika i boje bila simbol boginje ljubavi Venere. Jagoda svojom sočnošću i slašću, kao i divnom crvenom bojom poboljšava ukus i izgled svakog jela.
Borovnica
U ponudi po klasama: Duboko zamrznuta, šumska
Borovnica je voće specifično za
...
područja Severne Amerike. Borovica je tamnoplave boje, prijatnog i specifičnog ukusa Borovnica sadrži šećer, pektin, limunsku, jabučnu i ćilibarsku kiselinu, vitamin C, karoten... Borovnica neutrališe slobodne radikale, što sprečava razne bolesti i starenje.Borovnica je jedan od najjačih prirodnih antioksidanata Borovnica se koriste sveža, zamrznuta, osušena ili prerađena kao voćni sok, pekmez itd. Od borovnice se pravi i vino.
Kupina
U ponudi po klasama: Duboko zamrznuta, šumska
Kupina pripada porodici ruža
...
a domovina joj je Azija i severna Amerika. Kupina je starim Grcima i rimljanma služila kao lek, dok je Arapima bila afrodizijak. Kupina sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, mangan, cink i bakar. Kupina obiluje vitaminima C, A, E i K, a bogata je i dijetnim vlakanima i beta karotenom. Kupina je obavezan sastojak voćnih salata od bobičastog voća. Sirup od kupina odličan je kao preliv za različite kremove, kolače ili sladoled. Kupina se prerađuju i u marmeladu, sok, sirup, liker kao i cenjeno vino bogatog ukusa.
Sljiva
U ponudi po klasama: Duboko zamrznuta šljiva bez koštice, polutke ...
Šljiva potiče iz Azije, a poznata je bila još u starom veku. Iz starih zapisa doznajemo da je krasila viseće vrtove Vavilona. Šljivu su stari Rimljani preneli u Evropu. Šljiva sadrži nizak procenat masti i mali broj kalorija. Šljiva je izvor vitamina A, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, kalijuma i raznih vlakana, a ne sadrže holesterol. Šljiva ima nisku energetsku vrijednost, a ugodan ukus šljive potiče od dobroga odnosa pet različitih vrsta šećera i voćnih kiselina. Šljiva se koristi sveža u kombinaciji s raznim vrstama testa, ali i prerađena u pekmez ili džem. Šjiva se u slanim jelima koristi sveža ili sušena u kombinaciji sa različitim vrstama mesa.
Ribizla
U ponudi po klasama: Duboko zamrznuta
Ribizla raste u centralnoj i severnoj
...
Evropi i severnoj Aziji Sadrži proteine, jabukovu, citričnu i tartaričnu kiselinu i gama-linolnu kiselinu. Bogata je kalcijumom i fosforom. Obiluje vitaminima B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K Od ribizle se pravi džem, žele, sirup, sok ili čaj, a koristi se i kao desert. Koristi se u poslastičarstvu kao dodatak voćnim salatama, ali i za sosove uz jela sa mesom.
Sumska jagoda
U ponudi po klasama: Duboko zamrznuta
Šumska jagoda je divlje voće evroazijskog
...
porekla. Šumska jagoda je vrlo stara biljka, što potvrđuju semenke koje su pronađene u naslagama koje potiču iz kamenog doba. Šumska jagod je znatno sitnija od domace gajene jagode, ali u sebi ipak sadrze mnogo vecu koncentraciju hranljivih i lekovitih materija. Šumska jagoda je bogata C vitaminom, a pored toga sadrzi vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin... Šumska jagoda spada u najomiljenije divlje biljke zbog svog prelepog izgleda, mirisa i ukusa Šumska jagoda se koristi i za mnoštvo prerađevina, kao što su: džemovi, likeri, rakije, kozmetika itd.